torsdag den 26. maj 2011

Skattejagten

Til den voksne: Dette er en skattejagtshistorie med opgaver til børnene. Skattejagtshistorien er lavet,så den kan bruges i en bil. Du skal bruge følgende remedier: 1) Et stykke papir evt. bare en gammelbon eller lignende. 2) En mønt 3) Slik eller lignende som gevinst, når historien slutter.
Opgavebeskrivelserne står med store bogstaver. Læs dem igennem og forbered dig på dem, inden du begynder at fortælle historien.

Nu vil jeg fortælle dig en ganske særlig historie.
Det er en skattejagtshistorie. Den handler om nogle børn, der skal finde en skat, men de finder den kun, hvis du hjælper dem. Vil du være med til det?

BARNET SKAL SVARE. HISTORIEN SLUTTER HVIS BARNET SIGER NEJ…

Okay, så skal du høre:

Kalle og Katinkas far, Kurt, havde engang gemt en skat.
”Var den ægte, var det en helt ægte, rigtig skat,” spurgte Kalle.
Kurt nikkede: ”Hvis du kalder en æske med guld og sølv for en ægte skat, så var det en ægte skat.”
”Er du da en sørøver,” spurgte Katinka ivrigt. Så vidt hun vidste, solgte deres far sko.
”Nej, det var dengang, jeg var dreng. Min ven, Tom, og jeg ville grave en ægte skat ned, så vi sneg os ind i vores mødres soveværelser, først i Toms mors, og så i min mors, og dér fandt vi deres smykkeskrin. Fra farmor tog vi en lang guldhalskæde med sådan en lille fin guldelefant i enden, og fra Toms mors tog vi en sølvkæde med et hjerte, og så lagde vi smykkerne ned i en papæske. ’Sørøverskat,’ skrev vi udenpå, og så gravede vi den ned.”
”Hvor gravede I den ned,” spurgte Kalle.
Kurt grinede forlegent.
”Ja, det er netop dét, der er problemet, Kalle. Vi gravede skatten ned i skoven, og så tegnede vi et skattekort, så vi kunne se, hvor den var begravet. Men skattekortet blev væk. Vi kunne simpelt hen ikke finde det. Og da vi gik ud i skoven for at grave skatten op, havde vi glemt præcist, hvor den lå. Der var så mange træer, der så ens ud. Det ved I jo, alle de grantræer, der er i skoven ved siden af farmor og farfars hus.”
”Ups,” udbrød Katinka. ”Hvad så med farmor og Toms mor. Blev de ikke vrede?”
”Jo,” sagde Kurt. De skældte og smældte: ”Hvad tænker I på drenge? Det er jo mit smukkeste smykke,” sagde farmor. Men der var ikke noget at gøre. Vi kunne simpelt hen ikke finde skatten.”

*

De næste nætter lå Kalle og vendte og drejede sig i sengen inden, han skulle sove. Tænk at der lå en rigtig ægte skat i skoven ved farmor og farfars hus. Og tænk, hvis han kunne finde skatten inden farmors fødselsdag. Hun blev 70 år, og hun ville sikkert blive lykkelig, hvis hun kunne få sit guldsmykke med elefanten tilbage igen.
”Katinka,” sagde han en tidlig morgen, da de lige var vågnet og sad og så morgentv.
”Katinka, vi skal finde skatten. Vi skal finde skatten i skoven.”

*
Nå, nu må du hjælpe Kalle og Katinka. Hvor skal de tage hen. Hvor skal de lede efter skatten?

BARNET SKAL SVARE. KALLE OG KATINKA SKAL SELVFØLGELIG HEN TIL FARMOR OG FARFARS HUS, HVOR SKATTEKORTET MÅ LIGGE.

Ja, nemlig, Kalle og Katinka skulle hen til farmor og farfars hus, for det var jo dér, Kurt boede som dreng.
Kalle og Katinka måtte gerne selv cykle over til farmor og farfar hus.

HER SKAL BARNET HJÆLPE MED AT CYKLE VED AT LAVE CYKELBEVÆGELSER MED ARMENE OG LAVE LYDE SOM EN RINGEKLOKKE.

.”Vi vil gerne kigge alle fars gamle ting igennem,” sagde Kalle til farmor. ”Ligger hans gamle ting ikke oppe på loftet?” Jo, det mente farmor nok de gjorde. Men der var mørkt på loftet, for lampen var gået i stykker.
”Så tager vi da bare en lommelygte,” sagde Katinka. Og det gjorde de.
Lidt efter lyste Kalle med lyskeglen. På gammelt legetøj, spindelvæv og papkasser.
”Hvor skal vi ende og hvor skal vi begynde,” spurgte Katinka. ”Det er da nærmest umuligt at finde.”
Men i det samme ramte lyskeglen en papkasse, hvor der stod ”Sørøvergrej”. Den var fyldt med udklædningstøj. Klapper til at putte for øjnene. Træben. En støvet legetøjspapegøje, som man kunne have på skulderen.
”Hvis far har gemt et sørøverskattekort, har han da garanteret gemt det her. Og glemt det igen,” sagde Kalle.

NU SKAL BARNET/BØRNENE HJÆLPE KALLE OG KATINKA MED AT FINDE SKATTEKORTET. I SKAL  LEGE AT ET STYKKE PAPIR ER SKATTEKORTET. BARNET LUKKER ØJNENE, MENS DEN VOKSNE GEMMER SKATTEKORTET. NÅR DEN VOKSNE SIGER TIL, SKAL BARNET ÅBNE ØJENENE OG FINDE SKATTEKORTET. (HVIS DER ER FLERE BØRN, GENTAGES OPGAVEN SÅ ALLE PRØVER AT FINDE SKATTEKORTET.)

Kalle og Katinka ledte og ledte, og til sidst var de heldige. Inde i en gammel, sort sørøverhat, fandt de to børn et stykke papir. ”Vejen til Toms og Kurts sørøverskat” stod der med store, kluntede bogstaver. Og så var der en tegning af en helt masse grantræer og en stor sten i midten. ”Gå 20 skridt fra stenen hen mod egetræet,” stod der med de kluntede bogstaver.
”Hurra,” jublede Kalle. ”Vi har fundet skattekortet. Vi har fundet det forsvundne skattekort.”

*

Kalle og Katinka skyndte sig ud i skoven for at lede efter egetræet.

HER SKAL BARNET SE, HVILKET TRÆ, DER ER ET EGETRÆ. HVIS DE ER I TVIVL, KAN DU HJÆLPE OG SIGE, AT DET HVERKEN ER ET FRUGTTRÆ ELLER ET TRÆ, DER KAN BRUGES SOM JULETRÆ.

Kalle og Katinka ledte og ledte, og til sidst fandt de egetræet. Så skulle de bare finde den store sten mellem grantræerne.

BØRNENE / BARNET SKAL KIGGE UD AF VINDUET: HVEM FÅR FØRST ØJE PÅ EN STEN?

”Se derovre,” råbte Kalle. ”Dér er den store sten.”
Og så skulle Kalle og Katinka bare tage tyve skridt fra stenen og over mod egetræet.

HER SKAL KALLE OG KATINKA HJÆLPE VED AT TÆLLE TIL 20 I KOR.

Da Kalle og Katinka havde taget de 20 skridt, begyndte de at grave i jorden. Den var hård, men de brugte alle deres kræfter.

NU SKAL BARNET / BØRNENE HJÆLPE KALLE OG KATRINE MED AT GRAVE I JORDEN OG FINDE SKATTEN. DET FOREGÅR VED AT DEN VOKSNE HAR GEMT EN MØNT I HÅNDEN. DEN SKAL BARNET FÅ FREM VED AT FLYTTE FINGERENE. DEN VOKSNE MÅ GERNE KÆMPE IMOD, SÅ DET BLIVER LIDT SVÆRT. HVIS DER ER FLERE BØRN, SKAL ALLE BØRN PRØVE.

Da Kalle og Katinka havde gravet et lille stykke tid, mærkede de noget hårdt.
”Det er skatten,” råbte Kalle ivrigt.
Og ganske rigtigt. En lille rød æske dukkede frem under jorden.
”Sørøverskat,” stod der uden på med store, kluntede bogstaver.
”Hurra,” råbte Katinka og åbnede æsken. Inden i lå to smukke kæder. Den en var af sølv med et hjerte. Den anden af guld med en elefant.
”Farmor bliver lykkelig,” sagde Kalle. Og det havde han faktisk ret i. På farmors fødselsdag sang børnene først en fødselsdagssang for hende.

OG DET SKAL BØRNENE HJÆLPE MED. TAG GERNE DEN MED INSTRUMENTERNE.

Og da børnene var færdige med at synge, gav de farmor en lille fin æske i gavepapir. Da farmor havde pakket den op, blev hun så glad, at hun begyndte at græde.
”Tænk at I har fundet elefantus til mig. Elefantus, som jeg har savnet i så mange år,” sagde hun.
Og Kalle og Katinka? Ja, som I alle rigtige skattejagter fik de en gevinst. Nemlig en kæmpestor lagkage, som farmor havde bagt til sin fødselsdag. Og du. Du skal selvfølgelig også have noget, fordi du hjalp med skattejagten.

OG SÅ FÅR BARNET ET STYKKE SLIK ELLER LIGNENDE.

Copyright: Maria Rørbæk / http://www.godnathistoriertilditbarn.blogspot.com/

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar